Osteopathie

De Osteopatische Geneeskunst is een volwaardige medische discipline, gericht op een uitsluitend manuele benadering van functiestoornissen in het menselijk lichaam.
Deze stoornissen ontstaan uit een verstoorde mobiliteit van om het even welk weefsel, waaruit elk menselijk lichaam op een unieke manier is samengesteld. Bij een goed werkende homeostase bestaat er een evenwicht in het interne milieu, wat ons in staat stelt om in het externe milieu vrij te bewegen, en te rusten. Het doel is dus het zelfhelend vermogen van het lichaam zo optimaal mogelijk te ondersteunen.
Als aangrijpingspunt om deze verstoorde balans te herstellen zal elk osteopatisch consult zich daarom richten op 3 systemen:

  1. Pariëtaal: beweging van bot, gewrichten, spieren,...
  2. Visceraal: beweging – doorbloeding – bezenuwing van organen en hun omgeving (fascia)
  3. Cranio-sacraal: beweging van de schedelbotstukken en het heiligbeen, en de verbindingen ertussen

De osteopaat behandelt functionele klachtenpatronen. Structurele problemen worden doorverwezen naar de klassieke geneeskunde, waarmee een positieve samenwerking als onmisbaar wordt beschouwd.
Daarom zal elk osteopatisch consult starten met een uitgebreid vraaggesprek (anamnese), met 2 grote doelstellingen. Enerzijds wordt bepaald wat er allemaal speelt in uw verhaal, anderzijds willen we te weten komen of het wel aangewezen is u verder osteopatisch te onderzoeken dan wel te behandelen.